Η Ιστορία του Ιερού Ναού του Αγίου Βησσαρίωνος

004Αρχές της δεκαετίας του 1960, οι κάτοικοι της Πύλης εξέφρασαν την επιθυμία να χτίσουν μια νέα και πιο ευρύχωρη εκκλησία, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής ενορίας. Το 1965 συγκροτήθηκε η επιτροπή με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για την ανέγερση του ναού. Η ανταπόκριση των κατοίκων υπήρξε άμεση και συγκινητική.001

Τα εγκαίνια του ιερού ναού Αγίου Βησσαρίωνος το 1969. 

Το χρηματικό ποσό το οποίο συγκεντρώθηκε από τις προσφορές, βοήθησε στο ξεκίνημα των εργασιών. Σημαντική ήταν και η συμβολή των ξενιτεμένων συμπολιτών μας, που συνέβαλαν στην οικονομική ενίσχυση. Η θεμελίωση του ναού έγινε το 1967 και ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες ανοικοδόμησης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1969 με την πραγματοποίηση των εγκαινίων.002Η θεμελίωση του Αγίου Βησσαρίωνα το 1967.

Το 1971 έγινε νέα λαχειοφόρος, με σκοπό την αποπεράτωση των εργασιών. Ο ευρύχωρος και μεγαλοπρεπής ναός κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από πέτρα και είναι βυζαντινού ρυθμού, σταυρεπίστεγος. Η οροφή του τρούλου απέχει 25 μέτρα από το δάπεδο. Διαθέτει εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο, και τα τελευταία χρόνια ο εσωτερικός διάκοσμός της εμπλουτίστηκε με τοιχογραφίες. Το 2010 κατασκευάστηκαν τα προπύλαια στις δύο εισόδους. Η εκκλησία γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα εκείνη γίνεται η μεταφορά της Κάρας του Αγίου Βησσαρίωνα από το μοναστήρι του Δουσίκου και η περιφορά της στην κωμόπολη.003Ο Ι. Ν. του Αγίου Βησσαρίωνα (βόρεια πλευρά).


Εκτύπωση   Email
0
Shares